Macbook Pro2019

 Je tomu právě díky odečítači obrazovky VoiceOver, že lze Macbook využít jako kompenzační pomůcku pro nevidomého uživatele. Macbook jsem si pořídil před více jak dvěma lety a mám s tímto hardwarem, ale také softwarem Mac OS s integrovaným odečítačem VoiceOver velmi dobré zkušenosti.


Totiž právě díky odečítači VoiceOver, který umí předčítat prvky a text na obrazovce je tento stroj ideální kompenzační pomůckou. K ovládání samotného operačního systému poslouží serie klávesových zkratek, právě díky kterým je ovládání celého systému velmi pohodlné a rychlé.


V případě, kdy Vám jakákoli klávesová zkratka chybí, je možno vytvořit si zkratku vlastní například s pomocí keyboard commanderu.


Také kombinace kláves VoiceOver (Vo) se dá nastavit na kombinaci kláves ctrl + option případně na klávesu CapsLock, kterou ovšem hojně využívám při psaní Velkých písmen, tudíš mi musí dostačovat první z variant. Velmi důležitý je fakt, že je vše plně konfigurovatelné.


Macbooky jsou překrásné stroje s ukázkovým zpracováním, kdy nejste schopni objevit jediný byť drobný detail nesouladu. Čtveřice portů Thunderbolt je dostačující pro jakékoli další rozšíření o různé dokovací stanice či huby, které Vám umožní zapojit i starší příslušenství, neboť Thunderbolt (USB C) je věcí posledních několika málo let.


Tento stroj disponoval velmi hojně diskutovanou klávesnicí s motýlkovými spínači, jenž byly velmi hojně hejtěny a řada lidí s ní měla problémy. Apple nakonec uznal svoji chybu a umožnil reklamace s možnou výměnou za klávesnice původní, avšak já v tomto směru nemohu říci jakékoli ošklivé slovo, neboť se mi na klávesnici píše dokonale a zvykl jsem si rovněž na její nižší zdvih kláves.


Nad klávesnicí se poté nalézá dotykový proužek touch bar, na kterém naleznete po stisku klávesy FN běžnou řádku funkčních kláves, v běžném stavu se zobrazení liší dle spuštěné aplikace, kde je možné si u každé z nich upravit ovládací prvky, které se na tomto touch baru budou zobrazovat.


Pravá strana touch baru je vyhrazena pro tzv. Control Strip, kde naleznete veškeré ovládací prvky spojené s operačním systémen Mac OS. Patří zde například ovládání jasu obrazovky či klávesnice, ovládání hlasitosti či přehrávaného obsahu apod.


Posledním ovládacím prvkem Macbooku je dotyková plocha trackpadu sloužící u běžné populace k ovládání kurzorové šipky na obrazovce, kterou jako nevidomý uživatel ale nemohu vidět.


I přesto zde Apple integroval funkci nazvanou jako Trackpad Commander po jejíž aktivaci je možné Mac ovládat stejnými gesty jako právě v případě dotykových přístrojů iPhone či iPad.


Mě však právě tato funkce příliš neoslovila, neboť ovládání systému prostřednictvím klávesnice se mi jeví daleko rychlejší, takže mám Trackpad Commander primárně vyplý.


Upřímně mohu říci, že pořízení tohoto stroje byla největší událost v mém dosavadním životě a nelituji jediného dne stráveného právě za jeho klávesnicí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?