Počítače Mac Pro, tedy ty z nejvyšší šarže produktů Applu se nejspíše ještě nějaký čas budou spoléhat na procesory Intel

Apple se od konce loňského roku začal u svých produktů zbavovat procesorů Intel, jejž nahradily Silicon čipy v prvotní vlně značené jako M1, později s přídomkem Pro a Max.

Výhodou takového řešení založeného na architektuře ARM byl velmi vysoký výkon, který se však mohl snoubit s velmi nízkou spotřebou energie, narozdíl od architektury x86/64. Tímto krokem si Apple zajistil velmi slibnou výdrž na baterii při zachování schodného, ba dokonce vyššího výkonu než u své konkurence.

Změna procesorů Intel za čipy SoC Silicon proběhla v první vlně nejprve u laptopů Macbook, neboť právě tyto stroje obsahují integrovaný akumulátor zajišťující v kombinaci právě se Silicon čipy zmiňovanou dlouhou výdrž, která dosud nebyla u laptopů k vidění.

Společně s Macbooky se Apple rozhodl představit i malý mobilní počítač Mac Mini, který byl později doplněn stolním All in One počítačem iMac s úhlopříčkou 24" provedenému v nádherně a bohatě zbarvenému šasi.

V letošním roce jsme se pak mohli dočkat vylepšených Macbooků Pro s čipy M1 pro a Max určenými pro opravdové profíky, čemuž odpovídala i cenovka jednotlivých konfigurací.

Pokud jsem tedy počítal správně, zbývá Applu představit ještě zbývající dva produkty a to konkrétně 27" iMac a nabušený počítač Mac Pro, který je určen pro skutečně náročnou práci, takže cena tohoto počítače odpovídá realitě.

Dle předběžných informací to ale vypadá tak, že Mac Pro se Silicon čipů ve své další generaci nedočká a Apple se opět spolehne na výrobce procesorů Intel, který rovněž po odchodu Applu učinil jisté kroky a vylepšení.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?