Touch baru nejspíše odzvonilo!

S touch barem jsme se mohli v případě Macbooků setkávat od roku tuším 2015, nebo 2016. Jednalo se o dotykový proužek nahrazující horní řadu funkčních kláves, včetně klávesy Escape, které byla později navrácena její hardwarová podstata.

Výhoda tohoto ovládacího prvku tkvěla v možnosti úpravy prvků, které se budou u jednotlivých aplikací na tomto řádku zobrazovat. Každý si tak mohl uzpůsobit tento prvek dle svých představ.

V letošním roce Apple představil zcela poprvé od doby co touch bar existuje Macbooky Pro, které tímto ovládacím prvkem již nedisponují. Rovněž mě velmi překvapilo ticho po pěšině, neboť Apple o tomto nejspíše mrtvém ovládacím prvku nezmínil jediné slůvko, nejspíše to dle mého mínění znamená jediné, touch bar byla slepá větev vývoje, která Applu nestojí ani za kloudné slůvko.

Osobně disponuji Macbookem Pro z roku 2019, který tímto ovládacím prvkem disponuje a to ještě v podobě, kdy je klávesa Escape součástí dotykového proužku touch bar, což mě sice občas irituje, ale zvykl jsem si.

Rovněž si nemohu stěžovat po stránce přístupnosti, neboť i jako nevidomému mi je ovládání velmi příjemné a především možné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?