Nelehký úkol, aneb zkouška ohněm!

 Mnozí z mých čtenářů jistě již měli šanci zpozorovat, že společnost Microsoft vydala zcela novou verzi operačního systému s číslovkou 11.


Mému nevidomému kamarádovi Ráďovi již nějakou dobu vyskakuje možnost aktualizovat na tento zcela nový systém, avšak nejprve je nutné vyčkat na aktualizaci softwaru Jaws, díky kterému na nás nevidomé počítač žvatlá. Je totiž nutné mít verzi podporující právě toto zcela nové vydání operačního systému Windows.


Já jsem samozřejmě nelenil a řadu informací vysondoval od mých nevidomých přátel a zjistil, že aktualizaci bych měl zvládnout i jako nevidomý uživatel systému Windows, maximálně bude nutné využít integrovaného softwaru Narator, který jest součástí systému.


Ovšem tohle je jen první krok, který hodlám podniknout. Kamarádovi totiž vecpali do počítače předražený balast zvaný Jaws, který poskytuje pouze dvouletou podporu aktualizací, což vzhledem k neuvěřitelné částce, kterou Galop za tento software požaduje nechápu.


Proto jsem se rozhodl krom předešlých kroků použít služeb bezplatného odečítače NVDA, který je jednak méně náročný a rovněž jeho obrovskou výhodou je fakt, že se jedná o bezplatný software.


Kamarádovi jej do počítače nainstaluji prozatím jen na zkoušku, pořád ještě může využívat služeb Jawsu, ale ta sladká chvíle pomine velmi rychle a bude nutné provést důležité rozhodnutí, konkrétně taková, zda cpát prachy do aktualizace Jawsu a do povedených firem Galop a spol., nebo použít právě NVDA.


Zda budu v tomto svém cíly úspěšný úplně, částečně, nebo vůbec - tak to je prozatím velkou neznámou, já si však věřím!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?