Přechod z komerčního odečítače Jaws na nekomerční alternativu s názvem NVDA

Poté, kdy jsem od řádky nevidomých uživatelů vyslechl názor, že bezplatný odečítač NVDA je narozdíl od placeného Jawsu jednaknenáročnější v poměru s jeho komerční alternativou Jaws a druhak je neporovnatelně rychlejší a s hladším chodem v prostředí Windows, nedalo mi to a pokusil se NVDA rozchodit na notebooku mého nevidomého kamaráda. Klávesové zkratky se sice místy liší, ale nevidím důvod jej učit ovládat komerční Jaws, o který za dva roky beztak přijde, nebo respektive již nebude mít možnost software odečítače aktualizovat = dříve či později stejně software zastará a přijde o mnoha z nových funkcí. 

To se raději rovnou pokusím nainstalovat NVDA, na které by později stejnak musel přejít. Instalace dopadla zdařile, jen budu při příští návštěvě nucen nastavit jinou syntézu, než tu, kterou NVDA nejspíše převzalo z nastavení Jawsu, a která vyžaduje následnou registraci pro nový software odečítače NVDA. Společnost Galop si nejspíše kryje záda a proto je dodanou syntézu možné používat právě s jimi dodávaným komerčním odečítačem Jaws.

Tento neduh se projevuje vyskočením otravné tabulky, která neustále ve spojení s odečítače NVDA opakuje hlášku o nutnosti provést jakousi registraci. Z tabulky nelze nikterak vyskočit či ji plnohodnotně uzavřít, popřípadě potvrdit Enterem.

Proto je takové chování neslučitelné s dalším provozem. Hned příště, jakmile budu u kamarád, vše nastavím k plné spokojenosti uživatele.

Momentálně jsem vše nastavil do původního stavu, kdy NVDA po spuštění Windows zůstává vypnutý a hlásí se o slovo pouze komerční Jaws. Jakmile příště vše doladím, změním nastavení tak, aby po najetí systému Windows nabíhal pouze odečítač NVDA s tím, že Jaws jednoduše v systému Windows 10 upozadíme, aby nedocházelo ke zdvojování hlášených informací z obou případně běžících odečítačů.

No sice nejsem uživatelem systému Windows, ale konkurečního Mac OS, mohu však s klidným svědomím prohlásit, že ani Windows není špatný operační systém a v kombinaci s oběma odečítači funguje skvěle.

Asi pro mě za další tři roky bude velmi těžké vybírat mezi Macbookem se Silicon čipem či Microsoft Surface počítačem 2v1.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?