Předražený Jaws vs. open-source bezplatná alternativa NVDA, aneb který z těchto softwarových odečítačů bude kralovat na laptopu mého kamaráda + upgradujeme systém Windows 10 na 11. vydání

Zdravím čtenáře mého blogu, již z názvu je jistě vidět, popřípadě slyšet u nevidomých kolegů, že se specializuji především na produkční řadu společnosti Apple. Osud tomu chtěl ale jinak, takže díky mamince jednoho z mých přátel s dětství jsem dostal příležitost seznámit se se souputníkem přibližně mé věkové kategorie.


Nejprve se mělo jednat pouze o účel v podobě seznámení Rádi se zakoupeným telefonem iPhone 11, ovšem později se ukázalo, že pokud to bude jen trochu možné, zaměříme se rovněž na počítač s odečítačem Jaws a systémem Windows 10.


Po nastudování internetových přírůček a doptání se přátel na pár detailů jsem byl vcelku schopen počítač ovládat a to jak operační systém Windows 10, tak i webový prohlížeč Chrome + orientaci v prostoru webových stránek. V neposlední řadě jsem rovněž provedl nastavení emailového serveru IMAP v softwaru Mozilla Thunderbird, což je jakási lepší alternativa softwaru Microsoft Outlook, který je součástí balíčku Microsoft Office, a ke kterému jsem si nikdy nenašel směr, ani sympatie.


Nyní však přede mnou stojí úkol hodný lepšího uživatele systému Windows, kdy tajně doufám, že budu i tentokrát úspěšný. Nejedná se o nic menšího, než upgrade systému Windows na verzi s číslovkou 11 a to pouze za použití softwarového odečítače obrazovky Jaws, případně také Naratoru, který je součástí systému Windows 10.


Aby toho ovšem nebylo málo, budu muset vyčkat na podporovanou aktualizaci softwaru Jaws, či přešupačit svoji i Ráďovu orientaci na free odečítač NVDA.


Vzhledem k tomu, že licence Jawsu je časově omezená, myslím, že myšlenka přejít na free software NVDA není zase tak moc zcestná.


Takže mě nejprve čeká pokusná instalace NVDA a překopání spouštění Jawsu po nastartování systému, bude totiž nutné přehodit tuto volbu právě na NVDA.


Doufám, že se případné změny v ovládání systému s tímto softwarem nebudou lišit od softwaru Jaws, nebo jen minimálně.


Pokud si Ráďa na NVDA zvykne a nebude mu ovládání počítače s tímto softwarem dělat větší problémy, zůstali bysme u tohoto řešení s případnou pozdější aktualizací na systém Windows 11.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?