Proč to nejde FREE?

Pár věcí ve světě nevidomých uživatelů jsem vážně nikdy nepochopil. Jednou z takových maličkostí je fakt, že žádná společnost zaměřená na prodej kompenzačních pomůcek nenabízí počítače s bezplatným softwarovým odečítačem NVDA, pokud se mýlím, pak mě prosím omluvte, ale já při svém hledání na žádnou takovou prozatím nenarazil.

Každá firma zaměřená na pomoc nevidomým, ať již se jedná o tyflocentra či společnosti jako je Ergones a spol. nevidomému nikdy nenabídnou pomůcku (na bázi počítače), která by obsahovala bezplatnou alternativu předraženého odečítače Jaws, (NVDA).

Všechny tyto společnosti posílají své klienty k jedinému dodavateli pomůcek u nás v ČR, kterým je společnost Galop, která nabízí především komerční odečítače, ať již z důvodu vlastní obživy, nebo rozdělení zisku mezi sebe a "neziskové" organizace, které právě za účelem získání pomůcky posílají své klienty do společnosti Galop.

Jistě, nainstalují Vám na PC v případě zájmu také NVDA, neboť podpora Jawsu činí těžko uvěřitelné tři roky, poté ztrácíte možnost software Jaws aktualizovat, ten po čase zastará a stane se nepoužitelným. Jistě existuje zde i taková alternativa, že po třech letech opět zavítáte na ÚP  a vymodlíte si příspěvek ve výši deseti až patnácti tisíc na zaplacení updatu, bohužel zde si nejsem zcela jistý, zda se jedná o updaty pouze na jedno roční období, nebo opětovně tříletou podporu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?