Skvělý business plán, ve kterém hrajeme hlavní roli #Nevidomí

Plně nevidomým uživatelem různé elektroniky a pomůcek, které mohu ovládat i bez podpory zraku nejsem příliš dlouho. Jistě, že jsem řádku let disponoval označením prakticky nevidomého uživatele, ovšem za plně nevidomého se můžu považovat přibližně dva až tři roky zpětně.


I za tuto tak krátkou dobu jsem však poznal, že si řada tzv. neziskovek zaměřených na naší kategorii zrakově znevýhodněných učinilo z našeho postižení zlatý důl a byť nejsme přímé oběti, v jistém slova smyslu jsme až na výjimky nuceni uhradit 10% z ceny pomůcky, což nejsou vždy úplně malé částky, takže svým způsobem se tohle týká i přímo nás, nikoli pouze státu a úřadů práce, ve kterých jsme často nuceni si o pomůcku zažádat.


Jedním z příkladů za všechny může být softwarový odečítač obrazovky Jaws, který nám za cenu 60 tisíc poskytne svoji službu po dobu tří let, poté je nutné dokupovat aktualizace s cenovkou minimálně 10-ti tisíc Kč, což fakt nechceš. Pokud jsi ze sociálně slabší skupiny, musíš vše doložit na úřadu práce, kde se na těchto základech rozhodnou, zda máte nárok na zaplacení těchto aktualizací.


To je ovšem jen malý základ tohoto průseru, neboť jediným dodavatelem pomůcek s tímto softwarem v ČR je společnost Galop, která jakožto jediný dodavatel si může stanovit svoji cenovku, která tak odpovídá přibližně trojnásobku ceny v amerických dolarech. Jistě, náklady na přepravu něco stojí a jsou zde i další poplatky, ovšem i tak si tento velmi služný rozdíl v ceně rozdělí Galop a spol. Tím spol mám na mysli neziskové firmy, které nevidomému doporučí právě toto řešení, které skýtá jediného dodavatele Galop.


#Business_kvete


Přitom zde máme bezplatné alternativy typu NVDA, které Vám žádná z těchto firem nenabídne, respektive i když jste uživatelem tohoto řešení a potřebujete nový stroj z důvodu studia na VŠ, stejně se dočkáte jen toho, že Vám nabídnou počítač s komerčním řešením, neboť právě díky tomu tyto tzv. NEZISKOVKY kvetou!


Máte-li zájem o nekomerční software ve své pomůcce či lépe řečeno PC / laptop, máte prakticky jedinou možnost, kterou je samostatné zakoupení daného stroje a osobní instalace software NVDA. Nutností tohoto řešení je pro začátek asistence vidící osoby a také nutnost pokročilejších znalostí, které budou v případě instalace vyžadovány.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?