Přestože Mac Studio disponuje sloty pro dvojici "vyměnitelných pevných disků, uživatelé máte smolíka!

Jak již bývá zvykem po každém uvedení novinek a nových produktů, tak ani letos jsme na rozborku nového Nabušeného počítače Mac Studio nemuseli dlouho čekat. Dalo se očekávat, že Apple integruje veškeré paměti a komponenty do jediného SoC, ukázalo se ovšem, že Apple použil klasické sloty pro montáž až dvojice disků SSD. Mnozí uživatelé se proto začali radovat, neboť koupě menšího a cenově méně náročného úložiště a pozdější upgrade měli vrátka otevřená.

Bohužel Vás musím zklamat, neboť by se nejednalo o Apple, kdyby neměl tuto dvojici slotů ošéfovanou jakýmsi zámkem znemožňujícím spuštění systému Mac OS po takovém upgradu. Konektory slouží tedy pouze pro odborný a placený servis, kterým Apple podobné manipulace s vestavěným úložištěm umožní.

Problém spočívá v integraci diskového řadiče přímo do SoC, běžné disky ovšem disponují svým samostatným řadičem, který se s tím integrovaným do čipu jednoduše nedomluví a hádá! Ve výsledku tedy Apple nezapojuje celé disky, ale pouze jakési paměťové moduly, které nejsou ve světě IT běžné! Teprve čas ukáže, zda sám Apple neuvede na trh tyto paměťové čipy pro budoucí upgrade paměťových čipů pro stávající uživatele, samozřejmě s vysokohorskou přirážkou, bez které by to nebyl Apple 🙈.

Chápu tento krok jako nutný pro větší zisky, ale nezdá se Vám jako mě, že Apple postihl mamonářský vir, který ve výsledku přestává vidět uživatele jako člověka, ale zlaté prasátko 🧐?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?