výhody / nevýhody bezplatného softwarového řešení odečítače NVDA pro systém Windows

To, že kromě existence komerčního řešení odečítače obrazovky Jaws pro systém Windows existuje také jakási bezplatná alternativa vyvíjená komunitou dobrovolných uživatelů systému Windows zde asi zmiňovat nemusím. Že se tento software nazývá NVDA je všem potřebným skupinám také nejspíše zřejmé, v tomto článku bych se ovšem rád pozastavil nad výhodami / nevýhodami tohoto řešení z pohledu nevidomého uživatele.

Tím, že tento software nebývá běžně nabýzen coby řešení dlouhodobé podpory nevidomého uživatele počítače může být způsobeno právě komplikovanou správou tohoto softwaru. O Tu se totiž stará parta uzenáčů spolu s dobrovolníky a můžete mi věřit, že nic z toho nebylo myšleno ve zlém.

Bezesporu zde můžeme mluvit o skvěle fungujícím řešení, které je mnohdy svižnější než komerční alternativa v podobě Jawsu. Problém ovšem spočívá v celkovém řešení v podobě komunitního vývoje, u kterého nikdo nezaručí, že se jednoho překrásného odpoledne nerozpadne a celý projekt NVDA nepůjde do kytišek!

Proto se NVDA doporučuje jako skvělý doplněk komerční verze odečítače Jaws, kdy se oba softwary vzájemně doplňují, nehrozí zde ovšem riziko náhlého pozastavení vývoje rozpadem oné komunity!

Zatím se tak naštěstí nestalo a nechci s něčím podobným malovat čerta na zeď, ale přeci jen nikdy nevíte.

Mezi jednoznačné výhody projektu NVDA můžu zmínit celkovou svižnost ovládání, modularitu pro případ, kdy je potřeba doplnit nějakou funkci, k čemuž existuje velká řada doplňujících balíčků rozšiřujících fungování celku!

Jaws, ačkoli je bezesporu skvělým softwarem, obsahuje řadu funkcí, které využije jen velmi malá skupinka profesionálních uživatelů, tedy běžný uživatel o tyto funkce nezavadí, ani kdyby letěl v kosmickém talíři! Možná právě proto se jedná o komerční řešení, běžně smýšlejícím uživatelům ovšem daleko více vyhoví jednoduchost a svižnost softwaru NVDA!

Jak jste se jistě již mohli z tohoto článku dovtípit, řešení NVDA krom příznivější cenové politiky díky komunitnímu vývoji a celkově pozitivnímu řešení nabídne nevidomému uživateli mnohdy lepší služby, než v případě komerční konkurence, avšak právě bohužel komunitnímu vývoji, který nikdo nezaručí ztrácí tento software zbytečně plusové body k dobru.

Zda jsou případné obavy z rozpadu celé této komunity oprávněné, tak v tomto případě bych si netroufl hádat, bohužel právě výše zmíněné informace vedou většinu  uživatelů do spár komerčního řešení Jaws, které ačkoli není špatné, tak koncová cenovka pro náš trh je na můj vkus přespříliš vysoká!

Právě výše zmíněné důvody mohou za případné doporučování a upřednostňování komerčního řešení - Jawsu, proti komunitnímu odečítači NVDA. Úřady totiž sází na jistou kartu a nerady riskují, avšak troufám si přesto říci, že rozpat celé komunity může vyznít značně teoreticky!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Aplikace AlDente, aneb omezte nabíjení Macbooka na 100% a šetřete nabíjecí cykly a stárnutí baterie

Přijdou nové Apple Watch v osmém vydání s novým designem po vzoru iPhonů 12 a 13?